ACV

10.2.4. Op hoeveel uren opleidingsverlof heeft de werknemer recht? [590]

  • Elke werknemer heeft elk (school)jaar recht op 125 uur VOV. Het nieuwe maximumrecht van 125 uur opleidingsverlof per jaar is meestal interessanter dan het bestaande recht op betaald educatief verlof, behalve voor 'knelpuntopleidingen'. Opleidingen die voorbereiden op de uitoefening van knelpuntberoepen volgens de werkloosheidsreglementering en die bij de start van de opleiding voorkomen op de jaarlijkse regionale lijst van knelpuntberoepen geven namelijk recht op 180 uur betaald educatief verlof.
  • Dit recht wordt voor deeltijdsen vermenigvuldigd met de tewerkstellingsbreuk. De berekening gebeurt op basis van je aantal uren deeltijdse tewerkstelling in september.
  • Was de werknemer nog niet aan het werk in september, maar wel op het ogenblik van de opleiding? Dan krijgt deze het aantal uur opleidingsverlof pro rata de tewerkstellingsbreuk van de maand waarin de opleiding start, op voorwaarde dat die minstens 50% bedraagt.
  • Wat bij progressieve tewerkstelling? Ingeval van progressieve tewerkstelling behouden betrokkenen de voordelen verbonden aan hun initieel arbeidscontract. Bijgevolg geldt de werknemer als 100% tewerkgesteld voor de toepassing van de regelgeving VOV (of contractueel bepaalde tewerkstelling).
  • Er is geen onderscheid per type vorming.
  • Regelmatige aanwezigheid is verplicht: uren aanwezig in de vorming = recht op VOV. Enkel reëel gevolgde uren tellen (niet het theoretisch aantal uren van de opleiding).

Het concrete aantal uren VOV dat de werknemer kan opnemen, hangt af van het type opleiding dat gevolgd wordt of van het examen dat de werknemer aflegt:

  • Voor opleidingen die regelmatige aanwezigheid vereisen, is het recht beperkt tot het aantal effectief aanwezige contacturen.
  • Voor opleidingen die geen regelmatige aanwezigheid vereisen, voorziet het besluit specifieke regelingen:
    • Het afleggen van examens voor de examencommissie secundair onderwijs geeft recht op 8 uur per afgelegd examen.
    • Het afleggen van examens georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van erkenning en certificering van verworven competenties (EVC-trajecten) geeft recht op 16 uur VOV.
    • Een opleiding met studiepunten, geeft 4 uur per studiepunt. In afwijking van die regel krijgt een graduaatsopleiding van het hoger beroepsonderwijs tot en met het opleidingsjaar 2021-2022 per studiepunt 6 uur opleidingsverlof.
    • Een opleiding uit het volwassenenonderwijs geeft recht om van het werk afwezig te zijn gedurende het voorziene aantal lestijden van de opleiding.

Samenvattende tabel [591]:

Soorten opleiding

Aantal uren afwezigheid

Opleiding met regelmatige aanwezigheid

Aantal uren effectieve aanwezigheid tijdens de contacturen

Het afleggen van examens voor de examencommissie secundair onderwijs en de examencommissie basisonderwijs

8 uur per examen

Het afleggen van examens georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van een systeem van erkenning en certificering van verworven competenties

16 uur

Opleiding waarbij gebruik gemaakt wordt van studiepunten

4 uur per studiepunt

Graduaatsopleiding van het hoger beroepsonderwijs (tot en met het opleidingsjaar 2021-2022)

6 uur per studiepunt

Opleiding in het volwassenenonderwijs

Het voorzien aantal lestijden van de opleiding

Laatst aangepast op: 04-07-2023

    W. Van Eeckhoutte, Sociaal Compendium 2019-2020, Mechelen, Kluwer, 2019, 1793, nr. 3138.