In Vlaanderen [584] werd het stelsel van betaald educatief verlof (BEV), vanaf 1 september 2019, vervangen door het “Vlaams opleidingsverlof” (VOV). Sinds de zesde staatshervorming zijn er immers een aantal belangrijke aspecten van het educatief verlof geregionaliseerd. Vlaanderen is nu de eerste regio die het educatief verlof ook inhoudelijk wijzigt. In de andere regio's (Brussel, Wallonië en Duitstalige gemeenschap) geldt nog het (federaal) stelsel van het betaald educatief verlof.
Via Vlaams opleidingsverlof kan de werknemer met behoud van zijn loon afwezig zijn van het werk. De werknemer kiest zelf welke opleiding hij/zij volgt. Een voorwaarde is wel dat het gaat om een erkende arbeidsmarktgerichte opleiding. Alle opleidingen die in aanmerking komen, vindt de werknemer vanaf mei 2019 terug in de Vlaamse Opleidingsdatabank. [585] Tijdens de afwezigheid op het werk behoudt de werknemer het loon. Dat is wel begrensd tot een bepaald bedrag. De werkgever krijgt een stuk terugbetaald via het departement Werk en Sociale Economie. Het departement komt namelijk tussen voor de uren waarop de werknemer de opleiding volgt.
Het volgen van een opleiding, het aantal uren opleidingsverlof waarop een werknemer recht heeft, de attestering over de aanwezigheid bij de opleiding en de terugbetaling van de loonkost zullen grotendeels digitaal verlopen. De werknemer en de werkgever kunnen in het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives [586] het beschikbare aantal uren Vlaams opleidingsverlof raadplegen en in de opleidingsdatabank controleren of de opleiding die de werknemer wil volgen, recht geeft op Vlaams opleidingsverlof.
Welke opleidingsinstrumenten hanteert Vlaanderen naast het Vlaams Opleidingsverlof?
- de Vlaamse opleidingscheque = de werknemer kan kosten voor arbeidsmarktgerichte opleidingen terugbetaald krijgen;
- het Vlaamse opleidingskrediet = extra financiële steun van de Vlaamse overheid voor werknemers die tijdskrediet opnemen om zich te herscholen, heroriënteren of herkwalificeren.
Overgangsmaatregelen
Voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2019 zullen de regels van het VOV gelden. Ze komen in de plaats van die van het BEV. Voor opleidingen met een startdatum vóór 1 september 2019 blijft het BEV gelden. Een opleiding gestart vóór 1 september 2019 die recht geeft op educatief verlof, blijft dat recht op educatief verlof openen tot en met het derde gevolgde jaar van de opleiding. Ook de bestaande administratieve verplichtingen voor de werkgever en opleidingverstrekkers blijven ongewijzigd. Deze overgangsregeling is wel beperkt in de tijd, tot uiterlijk 31 december 2021. Als een werknemer een opleiding met behoud van rechten uit het BEV in een opleidingsjaar combineert met een nieuwe opleiding in het kader van VOV, komt het aantal terugbetaalde uren BEV in mindering van het aantal uren waarop hij recht heeft op VOV.
De huidige bepalingen rond educatief verlof over de collectieve planning van het verlof, de ontslagbescherming van de werknemer en het loonplafond behouden daarentegen een federaal karakter en blijven dus dezelfde in alle gewesten van het land. Ook voor werknemers die VOV opnemen vanaf 1 september 2019.