ACV

4.5.3. Geneeskundige verzorging of onderzoeken tijdens de arbeidsdag

In de praktijk komt nogal eens de situatie voor dat de werknemer een geneeskundig onderzoek of geneeskundige verzorging moet ondergaan tijdens de arbeidsdag. Is er dan recht op gewaarborgd dagloon of niet?

Als het medisch onderzoek dat de werknemer ondergaat bij de arbeidsarts voorgeschreven of geregeld is door de welzijnswetgeving, dan moeten de uren afwezigheid door de werkgever als effectieve arbeid betaald worden. [99] Ook verplaatsingskosten en eventuele kosten voor het onderzoek zijn voor rekening van de werkgever. Hetzelfde geldt voor slachtoffers van een arbeidsongeval of een beroepsziekte die verzorgd worden of een behandeling moeten volgen tijdens de normale arbeidstijd. Ook voor prenatale onderzoeken die niet buiten de normale arbeidstijd kunnen plaatsvinden is er een wettelijke regeling voorzien. [100] De werkneemster dient haar werkgever vooraf te verwittigen van haar afwezigheid. Indien dit is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement, of bij ontstentenis indien de werkgever haar erom verzoekt, dan moet de werkneemster een geneeskundig getuigschrift overleggen dat haar afwezigheid rechtvaardigt.

Als het medisch onderzoek of de medische behandeling echter buiten deze specifieke situaties valt, is het antwoord op de vraag minder duidelijk. Bij grote uitzondering zal de werknemer toch beroep kunnen doen op artikel 27, 2° en het gewaarborgd loon kunnen opvragen. De werknemer zal dan moeten bewijzen dat hij het werk moet verlaten tijdens een arbeidsdag omdat de specifieke aard van de verzorging of de behandeling hem niet toelaten deze na de werkuren te ondergaan. Collectieve arbeidsovereenkomsten (in de sector of de onderneming) en/of het arbeidsreglement kunnen desgevallend een recht op dit type afwezigheid instellen en de modaliteiten voor de toepassing ervan vastleggen.

Laatst aangepast op: 28-04-2025